από την Δρ. Βιολέττα Αννίνου, Ph.D.
Αριστούχος Μοριακής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Delaware, USA
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβείς εισβολείς όπως βακτήρια, ιούς, παράσιτα και τοξίνες και συμβάλλει στη διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού. Είναι πλέον γνωστό ότι το χρόνιο στρες απενεργοποιεί την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και προτείνεται να γίνεται η εστίαση σε αυτόν τον παράγοντα σε επίπεδο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης ενός εξουθενωμένου ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ερμηνεία της Κβαντικής Βιοανάδρασης είναι πως όταν αισθανόμαστε στρεσαρισμένοι, ορισμένα κύτταρα στο σώμα δεν δονούνται στην υγιή συχνότητά τους και για αυτό χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά σήματα για να ανιχνεύσει και να διορθώσει αυτές τις ανισορροπίες στο ενεργειακό πεδίο του σώματος. Βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε κύτταρο, όργανο και συναίσθημα έχει μια χαρακτηριστική συχνότητα που μπορεί να μετρηθεί και να επηρεαστεί από μια συσκευή Κβαντικής Βιοανάδρασης. Οι συσκευές Κβαντικής Βιοανάδρασης, όπως το EDUCTOR ή το QUEX ED, συνδέονται στο σώμα μέσω ηλεκτροδίων και χρησιμοποιούν ένα πρόγραμμα υπολογιστή για να σαρώσουν το σώμα για στρεσογόνους παράγοντες, όπως παθογόνα, τοξίνες, αλλεργίες ή συναισθηματικάζητήματα. Στη συνέχεια, η συσκευή στέλνει πίσω διορθωτικές συχνότητες στο σώμα για να εναρμονίσει την ενέργειά του και να διεγείρει τις φυσικές θεραπευτικές του ικανότητες.
Πώς όμως φτάνουμε να έχουμε χρόνιο στρες; Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα(ΑΝΣ). Το ΑΝΣ ρυθμίζει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή και την πέψη μεταξύ άλλων βασικών λειτουργιών. Αποτελείται από το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, γνωστά και ως μηχανισμός μάχης ή φυγής και απόκριση χαλάρωσης. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συνεχώς πληροφορίες σε μια περιοχή που ονομάζεται υποθάλαμος. Το ΑΝΣ δίνει σήματα στον υποθάλαμο, ο οποίος στη συνέχεια δίνει εντολή στο υπόλοιπο σώμα είτε να διεγείρει είτε να χαλαρώσει διάφορες λειτουργίες. Ο υποθάλαμος επηρεάζεται αρνητικά εαν έχουμε ανήσυχο ύπνο, συνεχές άγχος, ανθυγιεινή διατροφή, προβλήματα με τις σχέσεις, απομόνωση ή μοναξιά, ακόμη και έλλειψη άσκησης. Αυτές οι ανισορροπίες μπορεί να δημιουργήσουν μια αντίδραση μάχης ή φυγής και είναι σαν να έχουμε το πόδι μας συνεχώς στο πετάλι του γκαζιού και ασυναίσθητα δεν το αφήνουμε.
Το ΑΝΣ και το ανοσοποιητικό σύστημα συνδέονται στενά και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω διαφόρων οδών, όπως ορμόνες, νευροδιαβιβαστές, και νευρώνες. Το ΑΝΣ ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα είτε ενισχύοντας είτε καταστέλλοντας τη δραστηριότητά του ανάλογα με την κατάσταση. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια οξέος στρες, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να προετοιμαστεί για πιθανό τραυματισμό ή μόλυνση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του χρόνιου στρες, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα για να εξοικονομήσει ενέργεια και πόρους.
Η Κβαντική Βιοανάδραση προσφέρει έναν μη επεμβατικό τρόπο για να εντοπίσει τις ανισορροπίες στο ΑΝΣ και να επανεκπαιδεύσει, να εξισορροπήσει και να εναρμονίσει σε υποσυνείδητο και συνειδητό επίπεδο το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, καθώς και το πνευμονογαστρικό νεύρο για μια πιο ισορροπημένη φυσική κατάσταση. Είναι εφικτή η ανίχνευση, η μείωση και η σωστή διαχείριση του στρες, καθώς και ο εντοπισμός των αιτιών του, δηλαδή των στρεσογόνων παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ανθρώπου. Για αυτό ηΚβαντική Βιοανάδραση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνοντας το στρες, αποτοξινώνοντας το σώμα, εξισορροπώντας τα συναισθήματα και εξουδετερώνοντας τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Με την αποκατάσταση της βέλτιστης συχνότητας των κυττάρων και των οργάνων, η Κβαντική Βιοανάδραση μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Τέλος, ορισμένες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η Κβαντική Βιοανάδραση μπορεί να βελτιώσει τις παραμέτρους του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων, τα επίπεδα ανοσοσφαιρινών και η παραγωγή κυτοκινών.