Τα μάτια δεν είναι μόνο ο «καθρέφτης της ψυχής», αλλά μπορούν να μας δώσουν μια εικόνα από τη συνολική μας υγεία. Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει ή υφίσταται στρεσογόνες συνθήκες, τα μάτια μπορεί να επηρεαστούν.
Μερικά παραδείγματα εκφυλιστικών οφθαλμικών παθήσεων που εμφανίζονται με την ηλικία ή το στρες είναι:
- Μυωπία
- Αστιγματισμός
- Υπερμετρωπία
- Πρεσβυωπία
- Καταρράκτης
- Γλαύκωμα
- Κερατόκωνος
- Παθήσεις Αμφιβληστροειδούς
- Ηλικιακή Εκφύλιση Ώχρας Ήλιδος
- Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
- Αποκόλληση Υαλοειδούς
- Οπή Ώχρας
- Επαμφιβληστροειδική Μεμβράνη (Erm)
- Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια
- Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια
- Υπερτασική Αμφιβληστροειδοπάθεια
- Αγγειακές Διαταραχές Του Αμφιβληστροειδούς
- Ξηροφθαλμία,
- Δακρύρροια,
- Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
- Διαθλαστικές Ανωμαλίες Του Ματιού
- Προβλήματα στα βλέφαρα,
- Tριχίαση,
- Kόπωση των ματιών,
- Kροταφική αρτηρίτιδα βλεφαρίτιδα
- Διπλωπία
- Επιπεφυκίτιδα
- Δυσχρωματοψία
- Κερατίτιδα
- Κριθή
- Στεάτιο
- Γεροντότοξο
Η έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της επιδείνωσης της όρασής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι συνετό να γίνονται τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, να εντοπίζονται πιθανά προβλήματα, τα οποία και να τα αντιμετωπίζονται πριν επηρεάσουν σοβαρά την όρασή του ατόμου.
Ορισμένα προβλήματα μπορεί να προέρχονται από νέες ή επιδεινούμενες διαταραχές όρασης. Με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να συμβούν σταδιακά ή ξαφνικά, προκαλώντας γρήγορη απώλεια όρασης ή τύφλωση. Εκτός από την τυπική φροντίδα, καλό είναι η λήψη μέτρων για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με την ηλικία και μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή τους. Μέτρο μείωσης των κινδύνων, θεωρείται η μείωση και η σωστή διαχείριση του στρες του οργανισμού. Η σημαντικότητα της μείωσης του στρες υπογραμμίζεται σε πλήθος κλινικών αποτελεσμάτων καθώς έχουν διεξαχθεί πολλές ερευνητικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι προλαμβάνει ασθένειες. Είναι πλέον γνωστό ότι η κατάσταση του νου επηρεάζει την κατάσταση της υγείας του ατόμου καθώς υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ του νου και του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, σύμφωνα με τον Δρ.Robert Ader, Ph.D. ομότιμο Καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Ακόμη ο ίδιος έχει εισάγει τον όρο «Ψυχονευροανοσολογία», που μελετά την αλληλεπίδραση μεταξύ συμπεριφορικών, νευρικών, ενδοκρινικών και ανοσολογικών διαδικασιών προσαρμογής. Έτσι, το μακροχρόνιο ή χρόνιο στρες, μέσω υπερβολικής φθοράς, μπορεί να επηρεάσει τα μάτια και την όρασή. Μέσα από τον κλάδο καταλαβαίνουμε το πώς η ψυχολογία επηρεάζει τη βιολογία, κάτι που μας βοηθά στην λήψη καλύτερων τρόπων για την ενίσχυσή της δυναμικής μας υγείας σε όλα τα επίπεδα.
Ασθένειες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, λοίμωξεις, τραυματισμός και έκθεση σε τοξικούς παράγοντες μπορεί να βλάψουν τα μάτια και την όραση. Άλλοι παράγοντες που παίζουν επίσης ρόλο στην υγεία των ματιών είναι:
- Υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως
- Έκθεση σε υπεριώδες φως (UV)
- Κάπνισμα
- Υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση
- Σακχαρώδης Διαβήτης
- Οικογενειακό ιστορικό καταρράκτη
- Παχυσαρκία
- Γενετική
- Έλλειψη θρεπτικών συστατικών φτάνοντας στον αμφιβληστροειδή
Υπάρχουν τρόποι εκτός από την τυπική ιατρική περίθαλψη για τη διατήρηση της υγείας των ματιών, όπως η ενσωμάτωση μιας συμπληρωματικής θεραπείας με Κβαντική Βιοανάδραση και Ολιστική Διατροφή. Ο συνδυασμός της Ολιστικής Διατροφής με τη συνεδρία Κβαντικής Ιατρικής Βιοανάδρασης μπορούν να επιφέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Η συμβουλευτική για Ολιστική Διατροφή κατευθύνεται στην παροχή ολιστικών προτάσεων για τη βελτίωση της διατροφής, τη μείωση των τοξινών, την ενημέρωση για τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, βότανα και τροφές που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός -βάσει του ιατρικού ιστορικού συμπτωμάτων και τις μικροβιολογικές εξετάσεις- με στόχο τη βέλτιστη υγεία, το ιδανικό βάρος, ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.
Η Κβαντική Βιοανάδραση είναι μια εξελιγμένη τεχνική βιοανάδρασης μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, επιτυγχάνεται η κατάσταση της χαλάρωσης και παρέχεται συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη για την αναζωογόνηση, ενίσχυση και θρέψη του οργανισμού σε σωματικό, διανοητικό, συναισθηματικό και υποσυνείδητο επίπεδο με σκοπό τις θετικές αλλαγές. Επιτυγχάνεται έτσι ο εντοπισμός, η μείωση και η σωστή διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων, που μπορεί να επηρεάζουν την όραση και να επιταχύνουν την γήρανση του οργανισμού. Πιο ειδικά, με τη χρήση της Κβαντικής Βιοανάδρασης, εντοπίζονται οι αιτίες των συμπτωμάτων, γεγονός που επιτρέπει την υιοθέτηση αποτελεσματικών τρόπων ολιστικής αντιμετώπισης τους. Η σωστή διαχείριση του στρες, η ρύθμιση του πόνου, η επανεκπαίδευση των μυών, καθώς και η εκπαίδευση των εγκεφαλικών κυμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του εκφυλισμού των ματιών, καθώς και στην επιβράδυνση της γήρανσης.