Skip συνδέσμους

Στρες και άγχος: Πώς επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου σας;

Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν στρες ή άγχος κατά καιρούς. Ως ένα βαθμό, είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτά τα συναισθήματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και αρχίζουν να επισκιάζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες; Για να ξεπεράσετε αποτελεσματικά τέτοιες δύσκολες στιγμές, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσετε πώς το στρες και το άγχος επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

Το στρες και το άγχος δεν είναι το ίδιο

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το στρες και το άγχος δεν είναι εναλλάξιμοι όροι. Έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες, αν και οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν το ένα με το άλλο καθώς και τα δύο φαινόμενα έχουν πολύ παρόμοια αποτελέσματα στο σώμα.

Φυσικά συμπτώματα

Το στρες προκαλείται από μια αναγνωρίσιμη πηγή, ενώ το άγχος μπορεί να συμβεί χωρίς προφανή λόγο ή ως αποτέλεσμα υπερβολικού στρες. Εκείνες τις στιγμές, το να νιώθετε αυτόν τον σφιχτό κόμπο στο στομάχι σας, ή ένα βάρος στους ώμους ή το στήθος σας, ή μια αίσθηση συνωστισμού στο κεφάλι σας, σας δυσκολεύει να σκεφτείτε καθαρά.

Χημεία εγκεφάλου

Πέρα από τα σωματικά συμπτώματα, πώς το στρες και το άγχος επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου σας; Τα μέρη του εγκεφάλου που παίρνουν το επίκεντρο όταν εμφανίζεται το στρες ή το άγχος, είναι η αμυγδαλή – η οποία λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τις αισθητηριακές μας εμπειρίες, φροντίζοντας να σηματοδοτούν (αντιληπτές) απειλές προς τα υπόλοιπα εγκέφαλος – και ο ιππόκαμπος – υπεύθυνος για τη δημιουργία αναμνήσεων από γεγονότα και την κωδικοποίηση των αντίστοιχων συναισθημάτων. Με την ανίχνευση μιας απειλής, ενεργοποιείται μια απόκριση άγχους στον εγκέφαλο, απελευθερώνοντας ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη –και οι δύο εξυπηρετούν τις άμεσες αντιδράσεις μας στον κίνδυνο– και την κύρια ορμόνη του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσει αλλά έχει παρ’ όλα αυτά σωτήριο αποτέλεσμα. Υπεύθυνη να μας κρατά σε εγρήγορση σε καταστάσεις όπου είναι ζωτικής σημασίας, αυτή η αλυσίδα αντιδράσεων είναι ένα πολύ υγιές, ουσιαστικό μέρος της ζωής και μόλις ξεπεράσει η απειλή, τα επίπεδα των ορμονών σας επιστρέφουν στην κανονική τους κατάσταση. Το πρόβλημα όμως ξεκινά όταν κυριαρχεί μια παρατεταμένη κατάσταση στρες και άγχους. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα παράγει συνεχώς κορτιζόλη, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με όλες τις πιθανές συνέπειες.

Ακούστε το σώμα σας

Το να ζείτε με συνεχές στρες και άγχος δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοηθεί. Είναι κουραστικό, δύσκολο, συντριπτικό και ατελείωτο – κάτι που είναι λογικό δεδομένου του γεγονότος ότι χρειάζεται πολλή ενέργεια από το σώμα σας για να διατηρήσει μια συνεχή κατάσταση επιβίωσης. Ωστόσο, μπορείτε πραγματικά να το ξεπεράσετε. Ακούστε τις κλήσεις αφύπνισης του σώματός σας και κάντε μερικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για να αρχίσετε να βελτιώνετε τη γενική σας υγεία. Πώς να διαχειριστείτε το άγχος και το στρες

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης του στρες και του άγχους. Η άφθονη άσκηση με τη μορφή που είναι η πιο κατάλληλη για εσάς, από μακρινούς περιπάτους έως πιο έντονες δραστηριότητες, συνιστάται ιδιαίτερα από τους ειδικούς. Η άσκηση όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες αλλά βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου. Διάφορες συνήθειες, όπως η άσκηση βαθιάς αναπνοής, το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και η επιλογή μιας θρεπτικής, υγιεινής διατροφής μπορούν επίσης να κάνουν θαύματα. Μια άλλη αποδεδειγμένη μέθοδος για τη μείωση του στρες και του άγχους είναι η θεραπεία Κβαντικής Βιοανάδρασης, η οποία ουσιαστικά σας διδάσκει να ελέγχετε τις ψυχικές και σωματικές σας απαντήσεις με βάση την οπτικοακουστική ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο που είναι ειδικά για το σώμα σας. Τα συστήματα βιοανάδρασης QX WORLD διαθέτουν μια σειρά από πρωτόκολλα μείωσης του στρες που προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση μόνο σε πέντε συνεδρίες ή λιγότερες (κατά μέσο όρο).

Στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε να γίνετε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σας.