Skip συνδέσμους

Πώς η Κβαντική Βιοανάδραση μπορεί να βοηθήσει στην επαγγελματική εξουθένωση (burn–out) και στο άγχος

Κβαντική Βιοανάδραση & Επαγγελματική Εξουθένωση

από την Δρ. Βιολέττα Αννίνου, Ph.D.
Αριστούχος Μοριακής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Delaware, USA

 

Η επαγγελματική εξουθένωση και το άγχος βρίσκονται σήμερα σε υψηλά επίπεδα σε όλα τα επαγγέλματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία (APA). Η επαγγελματική εξουθένωση (burn–out) είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο λόγω των μεγαλύτερων ωρών εργασίας και των αυξημένων απαιτήσεων στο σπίτι, που προέκυψαν από την πανδημία COVID-19, η οποία εισήγαγε πολλούς νέους στρεσογόνους παράγοντες σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Καθώς ο κόσμος οδεύει προς το 3ο έτος της πανδημίας, αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν γίνει χρόνιοι, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος επαγγελματικής εξουθένωσης όλων.

Η επαγγελματική εξουθένωση σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία (APA) ορίζεται ως μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής ή πνευματικής εξάντλησης, η οποία συνοδεύεται από μειωμένα κίνητρα, μειωμένη απόδοση και αρνητική στάση απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους. Περιγράφεται ως το αίσθημα μειωμένης παραγωγικότητας και ενέργειας, σαν να μην έχει κανείς τίποτε άλλο να δώσει. Βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα σύνδρομο που προκύπτει από το εργασιακό στρες το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (APA) για την εργασία και την ευημερία του 2021, στην οποία συμμετείχαν 1.501 ενήλικες εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, το 79% των εργαζομένων είχε βιώσει επαγγελματική εξουθένωση. Το 83% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προσωπικές τους σχέσεις, επηρεάζοντας την ψυχική τους υγεία.  Σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη της Deloitte σε 1000 ερωτηθέντες to 91% λέει ότι το ανεξέλεγκτο άγχος ή η απογοήτευση επηρεάζει την ποιότητα της δουλειάς τους. Παρατηρείται αύξηση των λαθών που επηρεάζουν την ποιότητα της εργασίας τους, της κακής επικοινωνίας, της έλλειψης συγκέντρωσης καθώς και μείωση του ηθικού τους.

Η επαγγελματική εξουθένωση προκαλεί επίσης μακροπρόθεσμες αλλαγές στο σώμα που καθιστούν κάποιον ευάλωτο σε ασθένειες.

Ίσως να βιώνετε επαγγελματική εξουθένωση, αν βιώνετε τα παρακάτω:

  • Αισθάνεστε ότι κάθε μέρα στη δουλειά σας είναι δύσκολη
  • Αίσθημα εξάντλησης.
  • Δεν αισθάνεστε ευτυχία ή ενδιαφέρον για τη δουλειά σας με αποτέλεσμα να νιώθετε κατάθλιψη
  • Αισθάνεστε πνιγμένοι από τις υποχρεώσεις σας
  • Έχετε εθιστικές συμπεριφορές όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, φαγητού ή το κάπνισμαμε με σκοπό να σας βοηθούν στην ανακούφιση του στρες
  • Έχετε λιγότερη υπομονή με τους άλλους απ’ ό,τι είχατε παλαιότερα.
  • Αισθάνεστε απελπισία για τη ζωή ή/και την εργασία σας.
  • Εμφανίζετε σωματικά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αϋπνία ή ταχυπαλμία.

Λόγω των πολλών συνεπειών της εργασιακής εξουθένωσης, όπως τα αρνητικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης, των διαταραχών ύπνου, της κατάθλιψης και του άγχους, καθώς και της αυξημένης χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα  η σωστή αντιμετώπιση του συνδρόμου, ώστε το άτομο να μπορεί να έχει ψυχική, σωματική, νοητική και συναισθηματική  υγεία για να βρει την ισορροπία και την αρμονία στην ζωή του.

Η Κβαντική Βιοανάδραση  μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του στρες και της επαγγελματικής εξουθένωσης. Η ανίχνευση, μείωση και η σωστή διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων με την Κβαντική Βιοανάδραση, παρέχεται μέσα από μια έκθεση αξιολόγησης 35 σελίδων και της εκπαίδευσης των εγκεφαλικών κυμάτων με τη χρήση του προγράμματος του ηλεκτρο-εγκεφαλογραφήματος. Για παράδειγμα γίνεται η εκπαίδευση κυμάτων άλφα για χαλάρωση, εκπαίδευση κυμάτων θήτα για διαλογισμό και δέλτα για χαλάρωση και ύπνο, καθώς και προγράμματα Νευρο-EEG για μάθηση, μνήμη και συγκέντρωση.

Σε συνδυασμό με την Κβαντική Βιοανάδραση παρέχεται ένα κατάλληλο διατροφικό προφίλ υπερτροφών και φυτικών συμπληρωμάτων, σύμφωνα με τη βιοχημική σας ιδιαιτερότητα, ώστε να λάβετε βοήθεια στην υποστήριξη των προσωπικών σας αναγκών για τη βελτίωση της πέψης και της απορρόφησης, προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης. Ένα οργανωμένο ολιστικό πλάνο τρόπου ζωής είναι απαραίτητο ειδικά για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης και των εξαρτήσεων που δημιουργεί, με στόχο τη διαχείριση του άγχους, καθώς και του χρόνιου στρες το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και το σώμα.

Με την Κβαντική Βιοανάδραση ότι μπορούμε να το μετρήσουμε, μπορούμε να το αλλάξουμε.

 

Bιβλιογραφία

Valcour, M. (2016). Beating Burnout. Harvard Business Reviewhttps://doi.org/https://hbr.org/2016/11/beating-burnout

Abramson, A. (2022). Burnout and Stress are Everywhere. American Psychological Association53(1), 72. https://doi.org/https://www.apa.org/monitor/2022/01/special-burnout-stress

STARTLING REMOTE WORK BURNOUT STATISTICS (2022). (2022). Apollo Technical Engineered Talent Solutonshttps://doi.org/https://www.apollotechnical.com/remote-work-burnout-statistics/

Burn-out an “occupational phenomenon”: International Classification of Diseases. (2019, May 28). World Health Organization. https://www.who.int/news/item/28-05-2019-burn-out-an-occupational-phenomenon-international-classification-of-diseases