Οι εμβοές δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο ακουστικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει το αυτί, το ακουστικό νεύρο που συνδέει το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλο και τα μέρη του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τον ήχο. Οι εμβοές συνήθως περιγράφονται ως βουητό στα αυτιά. Παρόλο που κάποιος μπορεί να έχει εμβοές στα αυτιά του, στην πραγματικότητα η πηγή τους βρίσκεται στα δίκτυα των εγκεφαλικών κυττάρων (κυκλώματα νευρώνων). Οι εμβοές είναι το αποτέλεσμα μη φυσιολογικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ νευρωνικών κυκλωμάτων που βρίσκονται εκτός ισορροπίας. Αυτή η βλάβη στο εσωτερικό αυτί αλλάζει τη σηματοδοτική δραστηριότητα στον ακουστικό φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον ήχο. Τα κυκλώματα νευρώνων που εμπλέκονται στην ακοή δεν επεξεργάζονται μόνο τον ήχο, αλλά επικοινωνούν και με άλλα μέρη του εγκεφάλου, όπως η μεταιχμιακή περιοχή, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και το συναίσθημα.
Υπάρχουν πολλές αιτίες εμβοών, όπως:
- Φράξιμο του ακουστικού πόρου με κερί από το αυτί
- Απώλεια ακοής λόγω θορύβου
- Λοιμώξεις αυτιών και ιγμορείων
- Ασθένειες της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων
- Νόσος του Meniere
- Όγκοι εγκεφάλου
- Ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες
- Ανισορροπίες του θυρεοειδούς
- Γήρανση
- Παρενέργειες φαρμάκων (Περισσότερα από 200 φάρμακα είναι γνωστό ότι προκαλούν εμβοές, όταν κάποιος ξεκινά ή σταματά να τα παίρνει).
Τα άτομα με εμβοές μπορεί επίσης να έχουν συμπτώματα χρόνιας κόπωσης, κατάθλιψης, άγχους, ψυχικής και συναισθηματικής αγωνίας, καθώς και προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης. Σύμφωνα με ιατρική έρευνα του Χάρβαρντ, η Βιοανάδραση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα των εμβοών.
Η μέθοδος με τη χρήση Κβαντικής Βιοανάδρασης για τη μείωση των συμπτωμάτων των εμβοών έχει ως εξής: Το άτομο συνδέεται στα άκρα του και στο μέτωπο με τα ηλεκτρόδια της ιατρικής συσκευής, η οποία ανιχνεύει ευαίσθητα σήματα βολταμετρικής αντιδραστικότητας του σώματος. Τα σήματα αυτά τροφοδοτούνται στη συνέχεια στην ιατρική συσκευή της Κβαντικής βιοανάδρασης και έναν υπολογιστή (Cybernetic Loop) ο οποίος εμφανίζει οπτικά ή/και ηχητικά σήματα που υποδεικνύουν τα επίπεδα στρες μετρώντας τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (ηλεκτρο-καρδιογράφημα), τα κύματα μεταβλητότητας του εγκεφαλικού ρυθμού (ηλεκτρο-εγκεφαλογράφημα), το ηλεκτρομυογράφημα που μετρά τη μυϊκή ένταση και το GSR (Galvanic Skin Response) που μετρά τη γαλβανική απόκριση του δέρματος, γνωστή και ως ηλεκτροδερμική απόκριση (EDR–Electro-Dermal Response). Η γαλβανική απόκριση του δέρματος (GSR) μετρά επίσης την ηλεκτρική αγωγιμότητα στο δέρμα η οποία σχετίζεται με τη δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων. Όσο πιο συναισθηματικά διεγερμένος ή στρεσαρισμένος είναι κάποιος, τόσο πιο ενεργοί είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες και τόσο μεγαλύτερη είναι η ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος. Το EMG GSR είναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία των φοβιών, του άγχους, της υπερβολικής εφίδρωσης και ακόμη και του τραυλισμού λόγω άγχους.
Το άτομο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ενθαρρύνεται να χαλαρώσει, να κάνει τεχνικές βαθιάς διαφραγματικής αναπνοής καθώς και θετικές επιβεβαιώσεις και να τις συσχετίσει με τις διορθωτικές αλλαγές στην οθόνη. Ο εγκέφαλος εκπέμπει πολλά ηλεκτρικά σήματα διαφόρων συχνοτήτων. Οι κύριες κατηγορίες των εγκεφαλικών κυμάτων είναι οι εξής: Βήτα κύμα (κατάσταση ανησυχίας), Άλφα κύμα (ήρεμη χαλάρωση), Θήτα κύμα (διαλογισμός), Δέλτα κύμα (βαθύς ύπνος).
Ο στόχος της Κβαντικής Βιοανάδρασης είναι καθώς μετράμε τα κύματα μεταβλητότητας του εγκεφαλικού ρυθμού να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το σώμα και τον εγκέφαλο να είναι σε μια πιο εναρμονισμένη, ισορροπημένη κατάσταση ευεξίας, με αποτέλεσμα τη μείωση των στρεσογόνων παραγόντων που προκαλούν εμβοές(βουητό στα αυτιά) και την ανακούφιση από πολλά συμπτώματα.
Βιβλιογραφία
- Han.MD, B. I., Lee. MD, H. W., Kim, MD, T. Y., Lim, MD, J. S., & Shin, MD, K. S. (2009). Tinnitus: Characteristics, Causes, Mechanisms, and Treatments. Journal of Clinical Neurology, 5(1)(10.3988/jcn.2009.5.1.11), 11–19. Retrieved August 30, 2022, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2686891/
- Davis, K. (2022). Tinnitus: What is this ringing in my ears?. Medical News Today. Retrieved August 30, 2022, from https://www.medicalnewstoday.com/articles/156286
- Roth, E. (2019). Why Are My Ears Ringing? Healthline. Retrieved August 30, 2022, from https://www.healthline.com/health/tinnitus
- Tinnitus. (2014). Harvard Health Publishing- Harvard Medical School. Retrieved August 30, 2022, from https://www.health.harvard.edu/hearing/tinnitus