Skip συνδέσμους

Υγεία του Προστάτη και Κβαντική Iατρική Βιοανάδραση

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Το μέγεθος του και το σχήμα του παρομοιάζεται με ενός καρυδιού. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Περιβάλλει μέρος της ουρήθρας, η οποία είναι μια σωλήνα στο πέος που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα του προστάτη μπορούν να επηρεάσουν την ούρηση και τη σεξουαλική λειτουργία.

Ο προστάτης είναι επιρρεπής σε τρεις καταστάσεις:

  • Προστατίτιδα: λοίμωξη ή φλεγμονή του προστάτη.
  • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: Υπερπλασία του προστάτη που σχετίζεται με την ηλικία και επηρεάζει περίπου τα τρία τέταρτα των ανδρών άνω των 60 ετών.
  • Καρκίνος του προστάτη: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου ένας στους επτά άνδρες (κυρίως ηλικιωμένους) θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα μπορούν να αλλάξουν, και άλλοι όπως η ηλικία ενός ατόμου ή το οικογενειακό ιστορικό, δεν γίνεται. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο τρόπος ζωής για την πρόληψη και τη μείωση των στρεσογόνων του οργανισμού που προκαλούν τη δυσλειτουργία.

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη των δυσλειτουργιών του προστάτη, όμως είναι εφικτή η μείωση των κινδύνων με:

  • Υγιές βάρος
  • Καλή ενυδάτωση
  • Φυσική άσκηση
  • Θρεπτικές επιλογές τροφών, όπως ποικιλία από φρούτα και λαχανικά
  • Αποφυγή ή περιορισμό κόκκινων και μεταποιημένων κρεάτων, υψηλών λιπαρών, ζάχαρης και των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων
  • Αποχή από το κάπνισμα
  • Περιορισμό της καφεΐνης και του αλκοόλ

Με ένα διατροφικό πλάνο πλούσιο σε συγκεκριμένες βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα και ορισμένα βότανα – σύμφωνα με τις ατομικές βιοχημικές ανάγκες του κάθε άνδρα – μπορεί να διατηρηθεί η υγεία του προστάτη και να μειωθεί ο κίνδυνος δυσλειτουργίας του.

Μελέτες έχουν δείξει πως η διατροφή και το στρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του προστάτη.  Συγκεκριμένα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of the American Osteopathic Association, έδειξε πως η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα και το τυρί, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Σε άλλη έρευνα του Indian Journal of Urology, φάνηκε πως οι άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή καρκίνο του προστάτη έχουν χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στο σώμα τους, μερικές φορές έως και 83% χαμηλότερα από εκείνους με υγιή προστάτη. Υπό το πρίσμα τις διατροφής και του υγιούς βάρους επίσης ήταν εμφανές πως οι υπέρβαροι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Το στρες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή προστατίτιδα και να επιδεινώσει συμπτώματα όπως την επείγουσα ανάγκη ούρησης, τη συχνότητα ούρησης και τον πόνο. Μερικοί άνδρες σφίγγουν ασυνείδητα τους πυελικούς μύες όταν βρίσκονται σε στρες. Αυτή η χρόνια σύσφιξη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους πυελικούς μύες και να είναι μία από τις αιτίες της χρόνιας προστατίτιδας. Μελέτες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν βιώσει πρόσφατο στρες είχαν μεγαλύτερη δυσκολία στο να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη τους από εκείνους που δεν είχαν άγχος. Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του στρες επηρεάζουν σημαντικά την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει διατροφικές προτάσεις και χρήση της Κβαντικής Ιατρικής Βιοανάδρασης για μείωση και σωστή διαχείριση του στρες, βοηθά στην υγεία του προστάτη. Μέσω της μείωσης του στρες, μειώνεται η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη που επηρεάζουν την κατάσταση του προστάτη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες πρέπει να διαχειρίζονται τα επίπεδα άγχους τους, να απελευθερώνουν την ένταση και να φροντίσουν τη συναισθηματική τους υγεία. Τέλος, για τους άνδρες που έχουν αφαιρέσει τον προστάτη τους, έρευνες πάνω στη βιοανάδραση δείχνουν πως η μέθοδος βοηθά στην ακράτεια των ούρων και στην επανεκπαίδευση των μυών.