Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια κοινή διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 11% των ατόμων παγκοσμίως, με πολλά νέα περιστατικά ανά έτος.
Τα κοινά συμπτώματα του ΣΕΕ περιλαμβάνουν:
- Κράμπες
- Κοιλιακό άλγος
- Φούσκωμα
- Αλλαγές στη συχνότητα ή τη σύσταση των κοπράνων (δυσκοιλιότητα και/ή διάρροια)
- Έκκριση βλέννας μαζί με κόπρανα
- Επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
- Μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, έμετο, δυσπεψία
Όλα τα παραπάνω σε απουσία παθολογικής νόσου.
Οι γυναίκες φαίνεται να παρουσιάζουν το ΣΕΕ 2 έως 3 φορές περισσότερο από τους άνδρες, λόγω των διακυμάνσεων των ορμονών του φύλου (οιστρογόνα, ορμόνη διέγερσης θυλακίων, προγεστερόνη και ορμόνη ωχρινοποίησης) κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου τους, με συμπτώματα όπως έντονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά, κόπωση, πόνοι στην πλάτη, ευαισθησίες στα τρόφιμα και προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Η ορμόνη που ευθύνεται κυρίως για το ΣΕΕ είναι η προγεστερόνη, η οποία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Συμβαίνει μείωση των οιστρογόνων και αύξηση της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης. Λόγω της παρουσίας των υποδοχέων ορμονών που βρίσκονται στο γαστρεντερικό τοίχωμα, επηρεάζει την αυξημένη κινητικότητα του εντέρου και τον αυξημένο σπλαχνικό πόνο.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σχετίζεται με:
• Κακή ποιότητα ζωής. Πολλά άτομα με μέτρια έως σοβαρή ευερεθιστότητα αναφέρουν κακή ποιότητα ζωής. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χάνουν τρεις φορές περισσότερες ημέρες από τη δουλειά τους σε σχέση με όσους δεν έχουν ευερεθιστότητα.
• Διαταραχές διάθεσης. Η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν επίσης να επιδεινώσουν το ΣΕΕ. Η αμυγδαλή που βρίσκεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι μια βασική δομή για την αντιμετώπιση του στρες. Το χρόνιο στρες επηρεάζει τη δραστηριότητα της αμυγδαλής και τους άξονες υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων καθώς και την σπλαχνική υπερευαισθησία, παίζοντας κύριο ρόλο στο ΣΕΕ.
• Ορμόνες στρες. Οι επινεφριδικές ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη είναι ιδιαίτερα υψηλές όταν βρίσκονται σε συνθήκες στρες, γεγονός που επηρεάζει τη γαστρεντερική λειτουργία. Η ορμόνη που απελευθερώνει την κορτικοτροπίνη είναι ένας κρίσιμος μεσολαβητής της απόκρισης στο στρες, τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο έντερο.
• Υπερδραστικότητα των τροφίμων. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν σε πολλούς ανθρώπους με ΣΕΕ, σύνδρομο δυσαπορρόφησης, ελλείψεις ενζύμων, ανισορροπία στη μικροχλωρίδα, τροφικές αλλεργίες και ευαισθησία στα τρόφιμα.
• Διαταραχή μεταξύ συμπαθητικού νευρικού συστήματος και κολπικού νεύρου. H Κβαντική Βιοανάδραση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των παραπάνω παραγόντων με τη μείωση των στρεσογόνων του οργανισμού και δίνοντας στους ανθρώπους τον έλεγχο σε φυσιολογικές διεργασίες όπως η ισορροπία του παρασυμπαθητικού και συμπαθητικού νευρικού συστήματος και του κολπικού νεύρου.
Πώς γίνεται αυτό;
Η Κβαντική Βιοανάδραση παρακολουθεί τις φυσιολογικές διαδικασίες οι οποίες δεν βρίσκονται υπό συνειδητό έλεγχο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, η μεταβλητότητα του εγκεφάλου, η αρτηριακή πίεση, η μυϊκή δραστηριότητα, η αναπνοή και η ένταση του πρωκτικού σφιγκτήρα.
Η τεχνολογία της Κβαντικής Βιοανάδρασης ανατροφοδοτεί αυτές τις πληροφορίες, ώστε τα άτομα να αναπτύξουν αυτογνωσία για τις φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος τους, να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της υγείας τους, να επιτύχουν πιο χαλαρές καταστάσεις του νου, καλύτερη διαχείριση του πόνου και βελτιωμένη μυϊκή δραστηριότητα.
Πριν τη συνεδρία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μικροβιολογικές εξετάσεις συμπεριλαμβανομένων βιοχημικών, εξετάσεων ούρων, γενικών εξετάσεων αίματος, CRP, γενικής μικροσκοπικής και παρασιτολογίας κοπράνων, ανάλογα με τα συμπτώματα του ατόμου και το ιατρικό ιστορικό, καθώς και εξέταση για τον θυρεοειδή αδένα και των ορμονών. Επίσης είναι σημαντική η ιατρική διάγνωση για το ΣΕΕ, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.
Το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία είναι η αντιμετώπιση των αιτίων και όχι απλώς των συμπτωμάτων. Αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν την Κβαντική Βιοανάδραση έναντι των φαρμάκων λόγω της έλλειψης παρενεργειών.