Ο εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 100 δισεκατομμύρια κύτταρα, που ονομάζονται νευρώνες. Η σκέψη, η μνήμη και πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες που ούτε καν λαμβάνουμε υπόψη εξαρτώνται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κυττάρων που συμβαίνουν με την ταχύτητα του φωτός. Για να διευκολυνθεί η μετάδοση σημάτων μεταξύ των κυττάρων, οι νευροδιαβιβαστές λειτουργούν σαν βιολογικές γέφυρες. Νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη, ακετυλοχολίνη και ενδορφινη μεταφέρουν μηνύματα από το ένα κύτταρο στο άλλο και επηρεάζουν τη διάθεση, τις σκέψεις και τις δράσεις μας. Κάποια από τα θρεπτικά συστατικά στις τροφές που τρώμε γίνονται μέρος των νευροδιαβιβαστών.
Οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο αποτελούνται από αμινοξέα. Tο αμινοξύ τρυπτοφάνη είναι βασικό δομικό υλικό της σεροτονίνης, που είναι ο νευροδιαβιβαστής που χαλαρώνει τον εγκέφαλο. Θεωρείται το φυσικό ηρεμιστικό του νου. Είναι σημαντική για τον ύπνο, την όρεξη, τη διάθεση και τη μνήμη. Η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε: αβγά, μπανάνες, γαλακτοκομικά, σοκολάτα, ηλιόσπορους, σουσάμι, κρέας, πουλερικά, ξηρούς καρπούς.
Οι ντοπαμίνη, επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη αποτελούνται από το αμινοξύ τυροσίνη, είναι γνωστές ως κατεχολαμίνες και είναι οι νευροδιαβιβαστές που διεγείρουν τον εγκέφαλο. H ντοπαμίνη σχετίζεται με την κίνηση, την προσοχή και τη μάθηση. Η τυροσίνη βρίσκεται σε: γιαούρτι, γαλοπούλα, θαλασσινά, σόγια, τόφου, όσπρια, τόνο.
Ένας νευροδιαβιβαστής κλειδί που κρατά τα εγκεφαλικά κύτταρα σε διέγερση είναι η ακετυλοχολίνη, η οποία περιέχει τη χολίνη και είναι σημαντική για τη μνήμη. H χολίνη βρίσκεται σε: αβγά, συκώτι, σόγια.
Άλλοι σημαντικοί νευροδιαβιβαστές είναι οι ενδορφίνες. Παράγονται στην υπόφυση του εγκεφάλου, μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευχαρίστησης, εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν την άμυνα και αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά της γήρανσης των κυττάρων. Οι ενδορφίνες παράγονται κυρίως με γυμναστική και γενικά με τη φυσική δραστηριότητα.
Σημαντικά θρεπτικά Συπληρώματα Διατροφής για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου.
- Το φωσφολιπίδιο Φωσφατιδυλσερίνη είναι ένα σημαντικό δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Τονώνει την ενεργητική και ηλεκτρική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.
- Η L-Γλουταμίνη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, μετατρέπεται σε γλουταμικό οξύ, βασικό για την εγκεφαλική λειτουργία και για το GABA, έναν σημαντικό νευροδιαβιβαστή που ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.
- Η Ακετύλη L- Καρνιτίνη – μετατρέπει τα λιπαρά οξέα σε μεταβολική ενέργεια, και περνά τα όρια του εγκεφάλου όπου προωθείται η σύνθεση ακετυλοχολίνης.
- Το ασβέστιο βοηθά τον εγκέφαλο να χρησιμοποιήσει την τρυπτοφάνη στην κατασκευή μελοτονίνης. Εξηγεί γιατί τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν και τρυπτοφάνη και ασβέστιο είναι από τις κορυφαίες τροφές που προκαλούν ύπνο.
- Το ιώδιο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τα παιδιά – και αν έχουν έλλειψη μπορούν να καταλήξουν με IQ 10-15 βαθμούς χαμηλότερο από ότι θα είχαν διαφορετικά. Πέρα από τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκεται στο ψάρι, στα θαλασσινά, στα φύκια και στο θαλασσινό αλάτι.
- DHA (δοκοσαχεξεονικό οξύ). Το DHA είναι το πρωταρχικό δομικό στοιχείο του εγκεφαλικού ιστού. Η ανεπάρκεια DHA στην διατροφή μεταφράζεται σε μείωση στην εγκεφαλική λειτουργία.
Οι ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα οι ανεπάρκειες σε βασικά λιπαρά οξέα (Ω3, Ω6, Ω7, Ω9), καθυστερούν τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βασικά λιπαρά οξέα συνθέτουν τη μυελίνη, η οποία καλύπτει τον άξονα του κυττάρου όπως το μονωτικό κάλυμμα καλύπτει τα ηλεκτρικά καλώδια και επιταχύνει τη μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων κατά μήκος των αξόνων.
Είναι σημαντική η κατανόηση πως μια ολιστική διατροφική προσέγγιση ενισχύει τις πνευματικές ικανότητες, βοηθά στη συγκέντρωση, στη ζωτικότητα και στην ενέργεια, βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει το στρες. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, των αυτοάνοσων, του διαβήτη, της αρθρίτιδα, της πρόωρης γήρανσης και της παχυσαρκίας.
Για να κάνουμε μια ολιστική διατροφή πρέπει να γνωρίζουμε ορισμένους παράγοντες, όπως σωστούς συνδυασμούς πρωτεϊνών, καλών λιπαρών, σύνθετων υδατανθράκων, γλυκαιμικού δείκτη, θερμίδων, pH τροφίμων, βιταμινών, μετάλλων, απαραίτητων λιπαρών οξέων, ενζύμων, αντίστασης στην ινσουλίνη, τη μικροχλωρίδα και τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου. Μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης και συνεδριών Κβαντικής Βιοανάδρασης μπορούμε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Η συμβουλευτική για Ολιστική Διατροφή κατευθύνεται στην παροχή ολιστικών προτάσεων για τη βελτίωση της διατροφής, τη μείωση των τοξινών, την ενημέρωση για τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, βότανα και τροφές που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός -βάσει του ιατρικού ιστορικού συμπτωμάτων και τις μικροβιολογικές εξετάσεις- με στόχο τη βέλτιστη υγεία, το ιδανικό βάρος, ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και καλύτερη νοητική και ψυχολογική κατάσταση.