Πώς να Διατηρήσετε Υγιή την Γαστρεντερική Οδό με τη βοήθεια της Κβαντικής Βιοανάδρασης και της Ολιστικής Διατροφής
από την Δρ. Βιολέττα Αννίνου, Ph.D.
Αριστούχος Μοριακής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Delaware, USA
Το στρες μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του πεπτικού συστήματος.
Το στρες μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στον οισοφάγο. Μπορεί να αυξήσει την έκκριση οξέων στο στομάχι προκαλώντας δυσπεψία ή ναυτία. Το στρες μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις στο κόλον, προκαλώντας διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Όλοι γνωρίζουμε την εικόνα του αθλητή ή του μαθητή που πρέπει να τρέξει στην τουαλέτα πριν το μεγάλο παιχνίδι ή τις εξετάσεις.
Η Διατήρηση του Στρες υπό Έλεγχο Είναι Πολύ Σημαντική για την Διατήρηση Μίας Υγιούς Γαστρεντερικής Οδού
Λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές επηρεάζουν το 35% έως 70% των ανθρώπων κάποια στιγμή στην ζωή τους.
Πολλοί παράγοντες — βιολογικοί, ψυχολογική και κοινωνικοί — συμβάλλουν στην ανάπτυξη κάποιας λειτουργικής γαστρεντερικής διαταραχής. Για τον λόγο αυτό οι Θεραπείες Κβαντικής Βιο-Ανάδρασης βοηθούν στην ανακούφιση των λειτουργικών γαστρεντερικών διαταραχών και βοηθούν τους ανθρώπους να μάθουν να αντιμετωπίζουν τέτοια συμπτώματα.
Ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός παλμός, η αρτηριακή πίεση και η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζονται μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Αυτό το πολύπλοκο δίκτυο νεύρων εκτείνεται από τον εγκέφαλο σε όλα τα όργανα του σώματος και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιεί την αντίδραση “μάχη ή φυγή” – “fight or flight”. Το παρασυμπαθητικό σύστημα ηρεμεί το σώμα αφού έχει περάσει ο κίνδυνος. Το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα αλληλεπιδρούν με ένα άλλο, λιγότερο γνωστό μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος — το εντερικό νευρικό σύστημα, που βοηθά στην ρύθμιση της πέψης.
Το εντερικό νευρικό σύστημα αναφέρεται κάποιες φορές ως “δεύτερος εγκέφαλος” καθώς βασίζεται στα ίδια είδη νευρώνων και νευροδιαβιβαστών που βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και σπονδυλική στήλη). Αφότου αισθανθούν την είσοδο της τροφής στο έντερο, οι νευρώνες που βρίσκονται στην πεπτική οδό δίνουν σήμα στα μυϊκά κύτταρα να αρχίσουν μία σειρά από εντερικές συσπάσεις που προωθούν την τροφή παρακάτω, διασπώντας την σε θρεπτικά συστατικά και απόβλητα. Την ίδια στιγμή, το εντερικό νευρικό σύστημα χρησιμοποιεί νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη για να επικοινωνήσει και να αλληλεπιδράσει με το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Μία οικογένεια πεπτιδίων που ονομάζονται παράγοντες απελευθέρωσης κορτικοτροφίνης είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό των σωματικών αντιδράσεων στο στρες. Οι παράγοντες απελευθέρωσης κορτικοτροφίνης έχουν ισχυρή επίδραση στην ρύθμιση των φλεγμονών του εντέρου, στην αύξηση της διαπερατότητάς του, συμβάλλουν στην σπλαχνική υπερευαισθησία, στην αυξημένη αντίληψη του πόνου και στον ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου. Αυτή η ορμόνη επηρεάζει τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης (HPA) για να διεγείρει εντέλει την έκκριση κορτιζόλης από τα επινεφρίδια.
Η χρόνια έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μίας ποικιλίας γαστρεντερικών ασθενειών όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το πεπτικό έλκος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακόμα και οι τροφικές αλλεργίες. Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ψυχολογικό στρες επιβραδύνει τον κανονικό χρόνο μετάβασης του λεπτού εντέρου, ενθαρρύνει την υπερανάπτυξη βακτηρίων, και βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τον εντερικό φραγμό. Συνεπώς το χρόνιο στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην υπερβολική ανάπτυξη των εντερικών βακτηρίων.
Εντοπίστε το στρες, μειώστε το στρες και διαχειριστείτε το στρες με την Κβαντική Βιο-Ανάδραση για μία υγιέστερη γαστρεντερική οδό.