από την Δρ. Βιολέττα Αννίνου, Ph.D. Αριστούχος Μοριακής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Delaware, USA
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται με τις δίαιτες και τα διατροφικά τους σχέδια. Κάποιοι από αυτούς είναι:
- Μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Πολλές δίαιτες υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει αν η πρόοδος είναι αργή. Η βιώσιμη απώλεια βάρους και η βελτίωση της υγείας χρειάζονται χρόνο.
- Έλλειψη εξατομίκευσης: Μια δίαιτα που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Οι ατομικές προτιμήσεις, ο τρόπος ζωής και οι μεταβολικές διαφορές παίζουν μεγάλο ρόλο.
- Περιοριστικές δίαιτες: Οι πολύ περιοριστικές δίαιτες μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Συχνά οδηγούν σε αισθήματα στέρησης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε υπερφαγία.
- Έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης: Η ύπαρξη ενός συστήματος υποστήριξης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο να παραμείνει κανείς κινητοποιημένος.
- Συναισθηματική κατανάλωση τροφής: Το άγχος, η πλήξη και άλλα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση τροφής ή στην επιλογή ανθυγιεινών τροφών.
- Έλλειψη γνώσεων: Η κατανόηση της διατροφής και του τρόπου με τον οποίο τα διάφορα τρόφιμα επηρεάζουν το σώμα είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς αυτή τη γνώση, είναι εύκολο να γίνουν κακές διατροφικές επιλογές.
- Ασυνεπείς συνήθειες: Η συνέπεια είναι το κλειδί στην καλή διατροφή και υγεία. Οι ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδο.
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η εύκολη πρόσβαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα και ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μπορεί να καταστήσουν δύσκολη την τήρηση μιας υγιεινής διατροφής.
- Εθισμοί: Η ζάχαρη, το αλκοόλ, η νικοτίνη και το πρόχειρο φαγητό είναι μερικά παραδείγματα
Με την αντιμετώπιση των συναισθηματικών, νοητικών και φυσιολογικών παραγόντων της διαχείρισης των διατροφικών συνηθειών, μια ολοκληρωμένη ολιστική προσέγγιση με Μοριακή Βιολογία, Ολιστική Διατροφή και Κβαντική Ολοκληρωτική Ιατρική Βιοανάδραση μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο βιώσιμη και πιο υγιεινή διατροφική πρακτική επηρεάζοντας σημαντικά τις διατροφικές επιλογές και τη συνολική υγεία.
Ποια είναι η σημασία του καθενός;
Μοριακή Βιολογία: Αφορά την ανάλυση της γενετικής μας σύνθεσης και της βιοχημικής μας ατομικότητας για να κατανοήσουμε πώς το σώμα μας ανταποκρίνεται σε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός διατροφικού σχεδίου που είναι προσαρμοσμένο στο μοναδικό γενετικό προφίλ, βελτιστοποιώντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη συνολική υγεία.
Ολιστική διατροφή: Επικεντρώνεται στο σύνολο του ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις διατροφικές ανάγκες αλλά και τον τρόπο ζωής, τη συναισθηματική ευημερία και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μπορεί να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τα φυσικά τρόφιμα, τα συμπληρώματα και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ευεξία.
Κβαντική Ολοκληρωτική Ιατρική Βιοανάδραση (Quantum Integrative Medicine Biofeedback)): Χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία βιοανάδρασης για τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ενεργειακών ανισορροπιών στο σώμα. Με την αντιμετώπιση του άγχους και άλλων υποκείμενων προβλημάτων, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανταπόκρισης του σώματός στη διατροφή και στην ενίσχυση της συνολικής υγείας. Ταυτόχρονα είναι σύμμαχος στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της συναισθηματικής ευημερίας και στην υποστήριξη της συνολικής υγείας, αντιμετωπίζοντας τα βαθύτερα αίτια πολλών προβλημάτων υγείας.
Είναι σημαντικό να δούμε την επίδραση της συναισθηματικής και ψυχικής υγείας στις διατροφικές συνήθειες:
Στρες: Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική κατανάλωση τροφής, όπου τα άτομα καταναλώνουν τροφή για ανακούφιση και όχι από πείνα. Αυτό συχνά οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές και υπερκατανάλωση τροφής. Συνεπώς η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων μας είναι ζωτικής σημασίας επειδή η συναισθηματική ευεξία επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές επιλογές και τη συνολική υγεία.
Άγχος και κατάθλιψη: Δύο παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη και τις προτιμήσεις μας, οδηγώντας είτε σε υπερκατανάλωση τροφής είτε σε υποφαγία ή υποσιτισμό. Μπορούν επίσης να μειώσουν τα κίνητρα για τη διατήρηση ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος.
Συναισθηματικά ερεθίσματα: Συναισθήματα όπως η θλίψη, η μοναξιά ή η πλήξη μπορούν να πυροδοτήσουν ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα ως μηχανισμό αντιμετώπισης.
Ρόλος των νευροδιαβιβαστών: Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τη διάθεση, την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας. Οι ανισορροπίες στους νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική ευεξία και τη διατροφική συμπεριφορά. Για παράδειγμα:
– Σεροτονίνη: Τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε επιθυμία για υδατάνθρακες και γλυκά.
– Ντοπαμίνη: Οι ανισορροπίες μπορούν να επηρεάσουν τα κίνητρα και την ανταμοιβή, επηρεάζοντας τις επιλογές τροφίμων και τις διατροφικές συνήθειες.
H θεραπεία της Κβαντικής Βιοανάδρασης μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση των παραπάνω θεμάτων με:
- Εντοπισμό των ανισορροπιών: Βοηθά στον εντοπισμό ενεργειακών ανισορροπιών και στρεσογόνων παραγόντων στο σώμα που μπορεί να επηρεάζουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών και τη συναισθηματική υγεία.
- Ανίχνευση, μείωση και διαχείριση του στρες: Παρέχοντας ανατροφοδότηση σχετικά με τις φυσιολογικές λειτουργίες, βοηθά τα άτομα να μάθουν να διαχειρίζονται το στρες πιο αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική ευεξία και τις διατροφικές συνήθειες. Η μείωση του στρες μέσω της βιοανάδρασης μπορεί να βελτιώσει την πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη συνολική ευεξία.
- Εξισορρόπηση των νευροδιαβιβαστών: Η κβαντική βιοανάδραση μπορεί να υποστηρίξει τη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της διάθεσης και στη μείωση των συναισθηματικών εκλυτικών παραγόντων διατροφής.
- Ολιστική προσέγγιση: Εξετάζει ολόκληρο το άτομο, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τα σωματικά συμπτώματα αλλά και τη συναισθηματική και ψυχική υγεία, οδηγώντας σε πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική θεραπεία.
- Εξατομικευμένη διατροφή και φροντίδα: Προσαρμογή της διατροφής στις μοναδικές γενετικές και βιοχημικές ανάγκες του ατόμου, διασφαλίζοντας το μεγαλύτερο όφελος από τις τροφές και παρέχοντας εξατομικευμένη φροντίδα.
- Ενισχυμένα αποτελέσματα: Μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συμμόρφωση με το πρόγραμμα διατροφής και τη στρατηγική διαχείρισης του βάρους. Όταν αντιμετωπίζονται τα συναισθηματικά και ψυχολογικά εμπόδια, τα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να τηρήσουν τα διατροφικά τους σχέδια και να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία τους. Αυτή η προσέγγιση της Κβαντικής Ολοκληρωμένης Ιατρικής μπορεί να οδηγήσει σε πιο βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής. σε καλύτερη τήρηση της διατροφής και σε πιο σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία.