Skip συνδέσμους

Κρατούν τα μιτοχόνδρια το μυστικό για μια μακρά και υγιή ζωή;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα, τα οποία είναι τα βασικά δομικά στοιχεία της ζωής. Για να επιβιώσουν και να παραμείνουν υγιή, τα κύτταρα βασίζονται σε οργανίδια (ομάδες πολύπλοκων μορίων) που τα εξυπηρετούν όπως τα όργανά μας βοηθούν το σώμα μας να λειτουργεί. Τα μιτοχόνδρια είναι από τα πιο σημαντικά οργανίδια για πολλούς λόγους, τους οποίους θα συζητήσουμε παρακάτω. Επειδή εξυπηρετούν τόσους πολλούς κρίσιμους σκοπούς, το πιθανότερο είναι ότι τα μιτοχόνδρια κρατούν ακόμη και το απόλυτο μυστικό για μια μακρά και υγιή ζωή.

Τι είναι τα μιτοχόνδρια;

Τα μιτοχόνδρια, που συνήθως αναφέρονται ως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας ή τα ενεργειακά εργοστάσια του κυττάρου, παράγουν περίπου το ενενήντα τοις εκατό της ενέργειας που χρειάζονται τα κύτταρά μας για να επιβιώσουν. Πιο συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή της ενέργειας που προέρχεται από τα τρόφιμα (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες,…) σε χημική ενέργεια που χρησιμοποιείται για άλλες βιολογικές διεργασίες στο σώμα, διατηρώντας τις λειτουργίες της ζωής. Ορισμένα από τα κύτταρά μας, όπως αυτά στους μύες και το συκώτι μας, απαιτούν περισσότερη ενέργεια και επομένως περιέχουν περισσότερα μιτοχόνδρια από άλλα.

Επειδή τα μιτοχόνδρια είναι από τα πιο ζωτικά οργανίδια, η δυσλειτουργία τους μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, καθιστώντας ακόμη πιο σημαντικό για εμάς να κατανοήσουμε τον ρόλο τους στον ανθρώπινο κύκλο ζωής.

Τα μιτοχόνδρια προστατεύουν το ήπαρ

Ένα από τα πιο πλούσια σε μιτοχόνδρια όργανα είναι το ήπαρ, με κάθε κύτταρο του να περιέχει περίπου μία έως δύο χιλιάδες από αυτά τα οργανίδια. Το συκώτι, άλλωστε, παίζει βασικό ρόλο στη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού και έχει αντίστοιχα υψηλή ενεργειακή ζήτηση. Τα μιτοχόνδρια στο ήπαρ είναι κεντρικά για τις χημικές αλλοιώσεις που συμβαίνουν στο ήπαρ, όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία θρεπτικά συστατικά όπως λιπίδια, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα μιτοχόνδρια του ήπατος που λειτουργούν καλά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του ήπατος. Οποιεσδήποτε αλλαγές στην ισορροπία της μιτοχονδριακής βιογένεσης (η αύξηση των μιτοχονδρίων από τα κύτταρα) και της υποβάθμισης (το σώμα απαλλάσσεται από τα μιτοχόνδρια που έχουν γίνει ελαττωματικά) μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ηπατική νόσο.

Τα μιτοχόνδρια υποστηρίζουν την ψυχονευροανοσολογία

Η μελέτη της διασύνδεσης του ανοσοποιητικού συστήματος και των διεργασιών συμπεριφοράς ονομάζεται ψυχονευροανοσολογία. Η ιδέα είναι ότι η έκθεση στο στρες επηρεάζει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αντάλλαγμα, οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας. Η συνεχιζόμενη έρευνα σε αυτόν τον τομέα δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ ψυχολογικού στρες και μιτοχονδριακής δραστηριότητας. Τα μιτοχόνδρια παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσαρμογή του στρες και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως, η σημασία τους όσον αφορά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και της εγκεφαλικής δραστηριότητας είναι εμφανής.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος των μιτοχονδρίων στις αντιδράσεις του ανθρώπινου στρες.

Τα μιτοχόνδρια επηρεάζουν το πώς γερνάμε

Το ερώτημα των εκατομμυρίων δολαρίων, λοιπόν, παραμένει: τι αντίκτυπο έχουν τα μιτοχόνδρια στο προσδόκιμο ζωής ; Υπάρχουν αμέτρητοι καθοριστικοί παράγοντες της διάρκειας ζωής και, όπως ελπίζουμε να έχουμε καταστήσει σαφές μέχρι τώρα, τα μιτοχόνδρια είναι τα κύρια μεταξύ τους.

Οι ειδικοί συμφωνούν σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες – για παράδειγμα ηπατική νόσο – των μιτοχονδρίων που δεν λειτουργούν σωστά. Μελέτες δείχνουν επίσης μειωμένο μιτοχονδριακό περιεχόμενο και μείωση της μιτοχονδριακής δραστηριότητας, η οποία εμφανίζεται καθώς γερνάμε και η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή στους σκελετικούς μύες. Τι ακριβώς προκαλεί αυτή την πτώση, ωστόσο, δεν είναι ακόμη βέβαιο.

Επιπλέον, αλλαγές που προκαλούνται από την ηλικία μπορούν να ανιχνευθούν σε πολλαπλά επίπεδα στην έκφραση των γονιδίων και στην προσκολλημένη απόκριση των μιτοχονδρίων στη διαδικασία κωδικοποίησης των μιτοχονδριακών πρωτεϊνών, υπογραμμίζοντας τις αιτιώδεις επιπτώσεις μεταξύ γήρανσης και μιτοχονδρίων.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, η ακριβής σχέση μεταξύ της γήρανσης και των μιτοχονδρίων παραμένει το θέμα συνεχιζόμενων μελετών και συζητήσεων λόγω της πολυπλοκότητάς της.

Η Κβαντική Βιοανάδραση βοηθά στην επίλυση του μυστηρίου

Τα μιτοχόνδρια είναι γνωστά ως οι κινητήριες δυνάμεις του κυττάρου, ωστόσο η χρήση τους υπερβαίνει την παραγωγή χημικής ενέργειας. Τα μιτοχόνδρια διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του ήπατος, στον ανθρώπινο κύκλο ζωής και στο συνολικό προσδόκιμο ζωής μας, αλλά η λειτουργία τους είναι τόσο περίπλοκη που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Οι ειδικοί μας στο QX World πιστεύουν επίσης ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε για τα μιτοχόνδρια ως μέρος του στόχου μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερη συνείδηση ​​της υγείας τους και να πάρουν την υγεία τους στα χέρια τους.  Θέλετε να κάνετε την καλή υγεία σας μια (πιο) συνειδητή επιλογή; δοκιμάστε την Κβαντική Βιοανάδραση.

 

Μετάφραση του άρθρου «Do mitochondria hold the secret to a long and healthy life?» της Andreea Taflan. Δημοσίευση στο https://www.qxworld.eu, 23/11/2023