Skip συνδέσμους

Πώς η Κβαντική Βιοανάδραση Μπορεί να Βοηθήσει στη Ρύθμιση του Μεταβολισμού

από την Δρ. Βιολέττα Αννίνου, Ph.D.
Αριστούχος Μοριακής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Delaware, USA

Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από τη διαχείριση του βάρους τους και δυσκολεύονται να βελτιστοποιήσουν το μεταβολισμό τους.  Ο μεταβολισμός είναι μια περίπλοκη χημική διαδικασία με την οποία το σώμα καταναλώνει ενέργεια και καίει θερμίδες. Λειτουργεί είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, ακόμη και όταν ξεκουραζόμαστε ή κοιμόμαστε, μετατρέποντας τις τροφές και τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε σε ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να μπορέσει να αναπνεύσει, να κυκλοφορήσει το αίμα, να αναπτύσσει και να επιδιορθώσει τα κύτταρα και ό,τι άλλο κάνει για να επιβιώσει. Το πόσο γρήγορα λειτουργεί ο μεταβολισμός μας δεν καθορίζεται μόνο από τα γονίδιά μας, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως ένα ισορροπημένο ενδοκρινικό σύστημα, μια υγιεινή διατροφή, προγράμματα άσκησης, καλός ύπνος, επαρκής πρόσληψη νερού και λιγότερο στρες.

Είναι γνωστό ότι η ύπαρξη μακροχρόνιου στρες προκαλεί αύξηση της ορμόνης κορτιζόλης, της αδρεναλίνης και της επινεφρίνης προκαλώντας μεταβολικό σύνδρομο και αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ορμόνη κορτιζόλη που παράγεται από τα επινεφρίδια απελευθερώνεται όταν βρισκόμαστε υπό στρες, επιβραδύνει το μεταβολισμό μας και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσουν λιγούρες για γλυκές ή αλμυρές λιπαρές τροφές. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να ενδώσουμε σε πρόχειρο φαγητό αντί να επιλέξουμε ένα ισορροπημένο γεύμα. Η περίσσεια κορτιζόλης μπορεί επίσης να οδηγήσει το σώμα μας στο να παράγει περισσότερη τεστοστερόνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση της μυϊκής μάζας καθώς και να επιβραδύνει το πόσες θερμίδες καίει το σώμα.

Ο ύπνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή απώλεια βάρους.  Η στέρηση ύπνου οδηγεί σε αντίσταση στη λεπτίνη και τη γκρελίνη- δύο ορμόνες στο έντερο που δρουν κυρίως για τη ρύθμιση της όρεξης και της αποθήκευσης λίπους. Η αντίσταση στη λεπτίνη έχει ως αποτέλεσμα τη μόνιμη αίσθηση πείνας και την αδρανοποίηση του μεταβολισμού. Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση του μεταβολισμού ο βραδινός ύπνος να διαρκεί πάνω από έξι ώρες.

Με τις συνεδρίες Κβαντικής Βιοανάδρασης δίνεται η δυνατότητα να διοχετευτεί η ενέργειά μας προς την σωστή διαχείριση του βάρους του σώματος, ή/και την απώλεια βάρους, και να βελτιστοποιηθεί ο μεταβολισμός με πολλαπλούς τρόπους. Τα προγράμματα Κβαντικής Βιοανάδρασης είναι διαμορφωμένα ολιστικά, ώστε να καλύπτουν την «ορχήστρα» του σώματός, το οποίο αποτελείται από πάνω από 50 τρισεκατομμύρια κύτταρα.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και βοηθούν στην ανίχνευση, στη μείωση και στη διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο, που αφορούν τον μεταβολισμό. Ενδεικτικά:

  • Βελτιστοποίηση της οξυγόνωσης για ταχύτερη κινητοποίηση του λίπους
  • Εξισορρόπηση του ορμονικού στρες: ανισορροπίες του θυρεοειδούς, της ινσουλίνης, της τεστοστερόνης, της προγεστερόνης και των οιστρογόνων που παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία, και τη διαχείριση του βάρους, καθώς και της λεπτίνης, της ινσουλίνης και της αυξητικής ορμόνης που επηρεάζουν την όρεξή μας και την κατανομή του σωματικού λίπους.
  • Εξισορρόπηση συναισθημάτων και νευροδιαβιβαστών

Συνοπτικά, τα προγράμματα Κβαντικής Βιοανάδρασης βοηθούν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες για απώλειας βάρους που οφείλονται σε άλλες υποκείμενες καταστάσεις, είτε πρόκειται για εξαρτήσεις όπως η κατανάλωση αλκοόλ, ο εθισμός στη ζάχαρη, είτε για φλεγμονές, πόνους ή ακόμη και χρόνια κόπωση.

Μέσα από την ανίχνευση, τη μείωση και τη διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων με την Κβαντική Βιοανάδραση προσφέρεται μια έκθεση αξιολόγησης τουλάχιστον 35 σελίδων και η εκπαίδευση εγκεφαλικών κυμάτων με ηλεκτρο-εγκεφαλογράφημα, όπως εκπαίδευση σε κύματα άλφα για χαλάρωση, κύματα θήτα για διαλογισμό και δέλτα για χαλάρωση και ύπνο. Συνδυαστικά παρέχεται ένα κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα και συμπληρώματα, σύμφωνα με τη βιοχημική ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου, ώστε να μπορέσει να λάβει την κατάλληλη υποστήριξη για τη βελτιστοποίηση του μεταβολισμού του.

Πηγές:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-metabolism
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18370704/ Stress and metabolism G Seematter, C Binnert, L Tappy
https://www.apa.org/topics/stress/body Stress effects on the body
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352154616300183 Impact of stress on metabolism and energy balance Cristina Rabasa, Suzanne L Dickson