Skip συνδέσμους

Πώς να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας με την αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματός σας, μέσω της ολιστικής Κβαντικής Βιοανάδρασης

Πώς να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας με την αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος σας, μέσω της ολιστικής Κβαντικής Βιοανάδρασης.

από την Δρ. Βιολέττα Αννίνου, Ph.D. Αριστούχος Μοριακής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Delaware, USA

Όλοι μας έχουμε ένα μοναδικό μικροβίωμα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Ακριβώς όπως δεν υπάρχουν δύο ίδια δακτυλικά αποτυπώματα, έτσι και το μικροβίωμα του εντέρου κάθε ανθρώπου είναι εντελώς μοναδικό.

Το μικροβίωμα του εντέρου έχει πολλές λειτουργίες όπως:
– την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές
– την πέψη των φυτικών ινών και των πρωτεϊνών από τα τρόφιμα
– την παραγωγή βιταμινών Β και Κ
– τη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος
– την προστασία του οργανισμού από παθογόνους μικροοργανισμούς
– την ρύθμιση του νευρικού συστήματος

Αποτελεί το σύνολο του γενετικού υλικού από τους μικροοργανισμούς του εντέρου μας, όπως βακτήρια, μύκητες και ιοί που ζουν φυσιολογικά στο σώμα μας. Σε έναν υγιή οργανισμό οι παθογόνοι και οι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί συνυπάρχουν χωρίς προβλήματα. Αν όμως υπάρχει διαταραχή σε αυτή την ισορροπία που προκαλείται από μολυσματικές ασθένειες, επεξεργασμένες τροφές ή υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, αυτό μπορεί να δημιουργήσει χάος στο μικροβίωμα μας. Ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη, νόσο Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, αυτισμό, διάρροια, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα και πολλές άλλες ασθένειες.
Συνολικά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια γονίδια στο μικροβίωμα του εντέρου και οι επιδράσεις του μικροβιώματος του εντέρου είναι παντού στο σώμα. Για αυτό πρέπει να εξετάζουμε το μικροβίωμα σφαιρικά, διότι είναι δυναμικό και αλλάζει.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβίωμα, όπως:
– η γεωγραφική θέση
– η γενετική
– η διατροφή
– ο τρόπος ζωής
– η άσκηση
– η μέθοδος τοκετού κατά τη γέννηση
– η σίτιση του βρέφους
– οι λοιμώξεις
– τα φάρμακα
– το στρες
– ο ύπνος

Συγκεκριμένα, το χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει την εντερική ισορροπία του μικροβιώματος. Κατά συνέπεια, παρατηρείται αύξηση των κακών βακτηρίων και μείωση των καλών βακτηρίων, γεγονός που οδηγεί σε γαστρεντερικές διαταραχές. Τα μικρόβια μετατρέπουν τις φυτικές ίνες σε μόρια ή μεταβολίτες. Αυτοί οι μεταβολίτες είναι απαραίτητοι για την υγεία του εντέρου μας, το σάκχαρο στο αίμα, τον έλεγχο του λίπους στο αίμα, τον έλεγχο της όρεξης, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το 70-80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος είναι στο μικροβίωμα.
Τα συναισθήματα που έχουμε και ο τρόπος με τον οποίο τα διαχειριζόμαστε επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και αντίστροφα – η υγεία του μικροβιώματος επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε. Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου που επηρεάζει την σωματική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, τα καλά βακτήρια παράγουν χημικές ουσίες που διαμορφώνουν τη χημεία του εγκεφάλου και αυτό επηρεάζει τη διάθεσή μας, όπως ο νευροδιαβιβαστής σεροτονίνη που είναι η ορμόνη της χαράς. Το έντερο επίσης παρέχει το 90 με 95 % της σεροτονίνης του οργανισμού μας.

Με τη βοήθεια της Κβαντικής Βιοανάδρασης είναι εφικτή η ανίχνευση, η διαχείριση και η μείωση του στρες που είναι σημαντικός παράγοντας στην αποκατάσταση της υγείας του μικροβιώματός. Κατ’ επέκταση συμβάλειστην βελτιστοποίηση της υγείας, στον μεταβολισμό και στη διαχείριση του βάρους, ώστε να υπάρχει η βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας, η βελτίωση της διάθεσής, η αύξηση της πνευματικής διαύγειας, καθώς και η ενισχυμένη μνήμη.
Με την Κβαντική Βιοανάδραση εντοπίζονται τα βαθύτερα αίτια ανισορροπίας του οργανισμού με μια έκθεση 16 έως 66 σελίδων σύμφωνα με τις ατομικές και ενεργειακές ανάγκες του ατόμου. Παράλληλα εξισορροπούνται τα προβλήματα του εντέρου, ενσωματώνοντας στρατηγικές διατροφής για την εξάλειψη των βλαβερών στοιχείων και την επαναφορά των ωφέλιμων βακτηρίων με ένα πρόγραμμα τουλάχιστον τεσσάρων έως οκτώ εβδομάδων, προκειμένου η διατήρηση να είναι μακροπρόθεσμηγια την υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

 

Πηγές

The microbiome. (2017, August 16). The Nutrition Source. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/microbiome /

What is the healthy gut microbiota composition? a changing ecosystem across age, environment, diet, and diseases. (2019). Microorganisms7(1). https://doi.org/10.3390/microorganisms7010014

Lutz, K. C., Jiang, S., Neugent, M. L., De Nisco, N. J., Zhan, X., & Li, Q. (2022). A survey of statistical methods for microbiome data analysis. Frontiers in Applied Mathematics and Statistics8https://doi.org/10.3389/fams.2022.884810

Sterbenz, C. (2023, June 30). What is the gut microbiome—and how can it affect your health? Premium. https://www.nationalgeographic.com/premium/article/microbiome-gut-health-explained